Keresés

Hulló falevelek és a Duna hullámzása

Frissítve: okt 7

Egyedi megoldásokkal dobtuk fel a BudaPart lakóépületeinek lobbijait.


Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy új városrész jön létre a Kopaszi-gátnál: a BudaPart beruházás első két ütemében épült otthonokban már laknak is, aki pedig oda tér haza, a Pyxis Nautica által tervezett lobbikon át jut el a lakásába. A saját egyéniséggel bíró, mégis egységes hangulatú helyiségeket Monori László mutatja be.



Irodánk egy meghívásos pályázat elnyerésével került a projektbe. A pályázat alapvetően a lakóépületekre vonatkozott, majd a tervezési fázis vége felé felmerült, hogy a BudaPart GATE irodaépületben is lenne egy hasonló feladatunk. De előbb beszéljünk a lakóépületek koncepciójáról, amelyek a feladat lényegét képezték!


A lobbi a hazaérkezés élményét ünnepli, mely folyamatot horizontálisan egy hármas tagolással oldottunk meg. „Az első zóna lényegében a külső homlokzat befordulása, vagyis a szín a külső zónáét viszi tovább – magyarázza Laci. – A második tér semleges, meleg otthonos, míg a harmadik egy intimebb zóna, ami egy harmadik, saját színt kap. Általában ez a lift előtere. A három zóna egymás után következik, miközben az egészen végigfut egy vertikális osztás is.”


Az otthonosság megteremtéséről nemcsak a színek gondoskodnak: egyedi ülőbútorok,

design lámpatestek, elegáns, kerek tükrök oldják a hangulatot. A mennyezet és a lámpák

színét ugyancsak egyeztettük a zónák színeivel.


A zónák elrendezése az alaprajzhoz igazodik, többségében az első és az utolsó beharap,

befordul, amitől tömbszerűvé válnak ezek az elemek.


„Látható egy igen ritka megoldás is: a falon található pvc-burkolat. A szóba jöhető beszállítók termékpalettájának átnézése közben bukkantunk az izgalmas pvc-s megoldásokra, amit ráadásul színben szépen összhangba lehetett hozni a falakkal.”

Mivel ez eredendően egy járófelület, eléggé strapabíró, tehát a nekiütköző tárgyak kevésbé tudnak benne kárt tenni, márpedig ez a tartósság fontos szempont volt a forgalmas lobbik esetében.


Összesen négy lakóépület (A-tól D-ig) 11 lobbiját terveztük meg, mindegyiknek más és más az elrendezése, és szinte mindegyikben találni valamilyen egyedi megoldást. A C épületbe például egy, a falevél hullását szimuláló fény-installációt terveztünk, ahol a mozgást az egymás alá helyezett lámpatestek idézik fel. Több lobbi padlóburkolata a BudaPart jellegzetes arculati elemeit viszi tovább, a Duna hullámzására rímelő, finoman széttartó, tört vonalakkal.


A BudaPart arculati kézikönyvét már a pályázás fázisában megkaptuk a kivitelező Property Markettől, és bár ennek elemei a fent említett padlóburkolaton jelennek meg a

legegyértelműbben, áttételesen az egész koncepciót áthatják – már csak azért is, hogy az egyedi változatosságok ellenére is egységes legyen az általunk tervezett lobbik megjelenése.

Nagyon jó együttműködés zajlott, a végeredményig nem sokat módosult az eredeti

pályázatuk.


A lakóépületi lobbikkal szemben az irodaházé inkább egy közös ötletelés eredménye, amihez a projekt több résztvevője is hozzátette a magáét. A recepció mögötti fal üvegburkolatának ritmusa és arányai az épület jól eltalált homlokzatának osztását idézik. A padlón a BudaPart közterületein látható egyedi burkolati osztás folyik be a beltérbe.

Fotók: Jaksa Bálint

  • Black Instagram Icon

© 2020 Pyxis Nautica