top of page
Search

Ipari épületből kézműves termék

A Gizella Malom loft társasházzá alakítását eleve sikerre ítélt történetnek is gondolhatnánk, de el kellett kerülni néhány csapdát, hogy valóban az lehessen.

A Gizella Gőzmalom az 1880-as években épült, mint a ferencvárosi „malomnegyed” egyik legfontosabb épülete. Egészen az 1963-as államosításáig magántulajdonban üzemelt, még később raktárként funkcionált.

Ám a raktár funkció nem méltó, és nem is praktikus egy ilyen épületnél. Néhány külföldi beruházás példája megmutatta, mit lehet kihozni a százévesnél is idősebb ipari épületekből, amikor az eredeti céljuk már rég elenyészett. Elég a liverpooli Albert Dockra vagy a londoni Borough Warehousesra gondolni; talán nem is véletlen, hogy a Gizella malmot is egy külföldi befektető alakíttatta át, az ő szempontjából a lehető legrosszabbkor, a 2008-as válság előtt. Pedig a loft társasház koncepciója életképes volt, az emeleteken lakásokkal, a földszinten üzlethelyiségekkel, bemutatótermekkel, irodákkal.


Gyakorlatilag lehetetlen lett volna anyagilag jól kijönni a beruházásból, így a projekt megfeneklett. De nem végleg: 2009-ben egy hazai befektető, az Optinvest vette át az épületet, és fokról fokra átalakította. Ebben a szakaszban került képbe a Pyxis Nautica is. A külföldi bérlő elképzeléseit (alaprajzi elrendezés, arculati színek) figyelembe véve készítettük el az iroda belsőépítészeti kiviteli terveit és egyedi bútorterveit. Célunk a loft hangulat erősítése volt, úgy, hogy közben a cég arculati elemeit, színeit is optimális mértékben adagoljuk. A megtartott kisméretű téglafalak rusztikus jellege kiegészül a feketére színezett nyílászárók és kiegészítők ipari hatásával.


A teljes rekonstrukció csak jobban kiemelte az eredeti épület sajátosságait, a négyméteres belmagasságot és az eredeti tömör téglafalakat.

Mindezek ellenére technikai megoldásaiban, anyaghasználatában minőségi, a mai igényeknek tökéletesen megfelelő, modern iroda született. És ezt nem csak mi mondjuk, de az innovatív IT-technológiák fejlesztésével foglalkozó Betsson Group is az épület egyik irodáját választotta magyarországi fejlesztési központjául, hogy 2017-ben megnyerje Az Év Irodája verseny Kisvállalat kategóriáját.


Budapesten csak elvétve találunk következetesen végigvitt ipariépület-rekonstrukciót, az értékmentés tehát önmagában is jelentős eredmény, de nem az egyetlen a Gizella malom esetében. A koncepció szakít a hagyományos irodaházakban megtalálható kínálattal: itt az iroda az utcafronton helyezkedik el, az utcai forgalom és az irodai munka egy szinten zajlik, nem választja el több emelet és számos recepció az irodát és a városi nyüzsgést, ezzel igazi kozmopolita érzést áraszt.

A bérlők kivonulhatnak a szabadba, a száz négyzetméteres, teraszos kertbe, míg odabent a konyha, étkező, lounge funkciók egy légtérbe kerültek, ugyanakkor üvegfal választja el a munkaállomásokat és tárgyalókat. Az 540 négyzetméteres irodában galéria és csendes zugok ugyanúgy megtalálhatóak, mint egy vagány csúszda – éppen azért, mert elsősorban egy klassz helynek szánták, és csak másodsorban munkahelynek.


Azért dolgozni is lehet, erről ergonomikus mobíliák gondoskodnak, az állítható magasságú asztalok körül rengeteg növény oldja a feszültséget, de aki fáradt, holtpontra jut, egyszerűen átülhet egy kanapéra, bevonulhat a kuckóba, teremthet magának csendet. Egy óvatos egyensúly-játékot láthatunk: inspiráció és nyugalom, puha felületek és kemény ipari jelleg egyszerre van jelen.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, kompromisszummentes belsőépítészetre volt szükség, amely elé nem állít korlátot sem a költségvetés, sem a profitmaximalizálásra törekvő bérlői elvárás. A tiszta, jól szervezhető teret át kellett tudni konvertálni egy XXI. századi irodává, amihez jó alapanyagul szolgáltak az eredeti, egyméteres téglafalak, a tömör tölgy és svéd fenyő szerkezetek, majd hozzávalóként jött a modern csiszolt beton, a színes, dán szőnyeg és világítótestek, fűszerként a street art a falakon és az egyedi megoldások. Mindezeket azonban csakis jó arányérzékkel és magabiztos alkotói attitűddel lehetett ízléses, nemcsak koncepciójában ígéretes, de a gyakorlatban is jól működő térként megvalósítani.


901 views0 comments
bottom of page