top of page
Search

Industrial hall, with added values

In the case of a production hall, the budget and functionality are the most important, but Pyxis Nautica did not let go of design and creativity here either, which ultimately pleased the customer. Tamás Tótszabó talks about the details.

We designed three new halls next to an existing one in the Ercsi Industrial Park, on behalf of a company dealing with the production of steel structures. The first building was the largest, in the approximately 2,000 square meter building, steel structure production takes place, as well as an experimental field where new developments can be tested. After that, we received an order for the two smaller factory buildings, which are each 120 square meters and were placed behind the existing hall; in one, the finished steel structural elements are stored, and in the other there is a shot blaster, which is used to surface treat and clean the metals, and there is a painting chamber where they are colored.


The limitation of the height of the building represented a planning and technical difficulty: within this, the hall space had to be designed so that the hall space ends lake, the height of two ten-ton bridge cranes is as small as possible and make it possible to lift and move a five-meter-high object (typically a steel container).


It wasn't as complicated as if we were planning a hospital or a laboratory," says Tamás. "Essentially, it's an assembly hall, where the steel arrives and they start cutting, welding, machining, and putting it together." So we needed a large hall space where these things could fit, and from the cost point of view, the raster distribution of the building structure was important, as well as what the support columns are made of, and


we had to define the span in such a way that a 24-meter-wide crane could fit in, practically the hall space had to be designed for the crane, which existed earlier than the house itself.

In the case of the crane, no extra tricks were needed, but the crane company had to be made aware of the fact that instead of the standard (120 centimeter) crane, they should produce a unique (80 centimeter) crane, otherwise there will be no order.


But what can be achieved architecturally from an industrial building?


In the case of industrial buildings, our aim was not only to meet the very strict requirements of the client, but also to formulate the building in a fresh, playful, yet orderly way, which we achieved with the rhythmic placement of the windows at varying heights and the use of color.

We also played with colors: inspired by the factory yellow color (RAL1007, better known as tractor yellow) of the mentioned bridge crane, we planned a plant manager's workstation of this color in one corner, which did not materialize but it will be a similar color the raster numbering painted on the pillars.


With these solutions, the building fits into the industrial park environment, but at the same time it is more playful and relaxed than its peers.


But in addition to playfulness, there is also an important function...


In the case of the large hall, a 500 square meter, two-story main office building welcomes you in front of the 1,500 square meter hall space. It was possible to design a facade for this, with a unique canopy and a single-colored gray facade, including the opening frames. There will be a nice monochrome entrance mass, behind which the coloring of the hall space dissolves. The arrival area will therefore be a bit like a "public building", and the entire structure is more playful and fresher than the average gray blocks.

The terrain was laid out in the same way, with paving stones, a parking area, a gate, and a fire escape route, which was also designed by Pyxis, in accordance with the legislation. In order for everything to fit together with the small halls, they still had to buy an additional plot of land and divide the newly purchased plot between the two existing plots.


Since this is a multi-billion dollar company that also works abroad, managers of other companies can also visit the building, so it doesn't matter at all what the moment of arrival is.


And you can also learn something at an industrial building that can be useful for future jobs.

For example, working method. "Since this is a bit of an experimental field - we didn't plan it for a highly contrived program, which means that the customers didn't immediately know what would happen exactly - it dragged on a bit. We deduced from this that we need to consult with the customer more about what he wants there, and then we can move forward with the design more quickly. Since then, we have also seen this elsewhere, for example with the Irányi utca office building development, that it is necessary to consult with the customer several times, even if he might not want to. We have to take the initiative if we feel that there are not enough answers", concludes Tamás.


The function of the building is very profane, for the owner, next to the budget and expediency, the last consideration was how it would look. However, he entrusted us, who really like the given task when we can sneak in a little design and creativity - and the client was open to this, and proved ready to compromise in case of some additional costs. Now that the work is nearing completion, he is satisfied with the result.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page